Vad är en motion?

En motion är ett förslag till beslut från en enskild politiker eller från politiker som gått samman och skrivit gemensamt. Den eller de som lämnar in en motion kallas för motionär eller motionärer.

En motion består av:

  1. En rubrik som tydligt beskriver vad motionen handlar om.
  2. En brödtext, alltså en längre argumenterande text som beskriver bakgrunden till förslaget.
  3. En eller flera att-satser. Att-satserna ska tydligt beskriva vad motionären vill att de som beslutar ska besluta.

Här finns ett exempel på en motion som lämnats in till Umeå kommunfullmäktige: Att bygga i trä, den ska vi följa som exempel i den här texten.

Vem kan lämna in en motion?

I en kommun är det bara de förtroendevalda politikerna i kommunfullmäktige (KF) som kan lämna in motioner. Vanligtvis är det bara politiker i de partier som sitter i opposition (alltså som inte styr i kommunen) som skriver motioner.

I många partier kan en medlem som inte sitter i kommunfullmäktige skriva en motion som en partikollega kan lämna in i sitt namn, på så sätt kan förslaget tas upp för beslut även om den som kom på idén inte själv kan lägga fram och argumentera för det.

Vad händer med motionen när den har lämnats in?

Efter att en motion har lämnats in till kommunfullmäktige så ska den beredas. Det betyder att den ska gå genom olika delar av organisationen för att ett förslag till beslut ska kunna tas fram. Ofta är det de delar av kommunorganisationen som berörs av förslaget som får yttra sig.

Om vi utgår från det motionsexempel som nämndes ovan så kan vi följa motionens gång från inlämnande till beslut:

  1. November 2018: Motionen lämnas in till kommunfullmäktige.

    När motionen registrerats i kommunens system skickas den till berörda nämnder och bolag (alltså de som är ”proffs” på ämnet), i det här fallet till Byggnadsnämnden och AB Bostaden.

  2. Februari 2019: Byggnadsnämnden yttrar sig över motionen och beslutar att föreslå kommunfullmäktige att bifalla den (säga ja till förslaget). Nämndens ledamöter har inför sitt möte fått ut ett förslag till beslut från nämndens tjänstepersoner.

  3. Oktober 2019: AB Bostadens VD yttrar sig över motionen, han har inte lämnat något förslag till beslut utan skriver endast en formulerande text kring hur det kommunala bostadsbolaget ser på frågan om att bygga i trä.

  4. December 2019: Sista stopp för motionen innan den kommer till kommunfullmäktige är hos Kommunstyrelsen (KS). Alla ärenden som ska tas upp på kommunfullmäktige måste passera via kommunstyrelsen.

    Inför kommunstyrelsens möte har politikerna där fått ta del av vad proffsen (Byggnadsnämnden och AB Bostaden) har tyckt. På mötet med kommunstyrelsen beslutar kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att bifalla motionen (säga ja till förslaget).

  5. December 2019: Efter ett års åkande genom kommunens organisation är det så dags att ta beslut. Proffsen har fått säga sitt och alla ledamöter i kommunfullmäktige har fått ta del av vad både proffsen och kommunstyrelsen tyckt, och deras förslag till beslut. Kommunfullmäktiges politiker beslutade att bifalla motionen (de sa alltså ja till förslaget).
Så här åkte motionen ”Bygga i trä” genom Umeå kommuns system från inlämnande till beslut. Klicka/tryck på bilden så ser du den större.

Vad betyder avslag, besvarad och bifall?

När kommunfullmäktige beslutar om en motion kan de besluta en av tre olika saker: avslag, besvarad eller bifall. För att kommunfullmäktige ska kunna besluta måste minst 51% av ledamöterna rösta för samma förslag, det kallas enkel majoritet.

Om kommunfullmäktige beslutar att avslå ett förslag så har de sagt nej till förslaget. Det betyder att motionären inte hade lyckats övertyga tillräckligt många om att det var ett bra förslag. Om motionen avslås händer det ingenting mer med den.

Kommunfullmäktige kan också anse motionen besvarad. Det gör de om förslaget tex redan är en del av vad kommunen gör. Att anse en motion besvarad ses ofta som en mellanväg – varken avslag eller bifall.

Om kommunfullmäktige beslutar att bifalla förslaget, alltså att säga ja till det, ska beslutet verkställas (ett krångligt ord för att säga att förslaget ska bli verklighet). Det betyder att tjänstepersonerna på kommunen ska genomföra det motionen föreslog i sina att-satser.

Vad händer om ett förslag får bifall?

I vårt motionsexempel var att-satsen ”att anta en träbyggnadsstrategi”. Det betyder att tjänstepersonerna på kommunen först ska komma på vad en träbyggnadsstrategi är, och vad en sådan ska innehålla. De kan ta hjälp av brödtexten i motionen, men det kan tex också fråga branschen (exempelvis företag inom byggsektorn), och kolla om andra kommuner har gjort något liknande.

Sedan ska de skriva ihop ett förslag till träbyggnadsstrategi. När förslaget är färdigt skickas det ut på remiss (ett sätt att inhämta synpunkter på förslaget). Remisserna skickas både inom kommunens organisation (till de olika nämnderna och bolagen), och till andra delar av samhället (det kan exempelvis vara olika intresseorganisationer, föreningar och företag). De som tar emot remissen kallas för remissinstans.

De olika remissinstanserna läser förslaget och kan skicka in sina synpunkter till kommunen. Att vara remissinstans är en möjlighet att komma med synpunkter, men det är inget måste att göra det. När alla synpunkter har kommit in kan förslaget till träbyggnadsstrategi revideras (ett fint ord för att säga att det ändras).

Det ändrade förslaget går sedan till kommunstyrelsen. Precis som tidigare får kommunstyrelsens ledamöter alla handlingar, och kommer gissningsvis att föreslå kommunfullmäktige att bifalla förslaget till träbyggnasstrategi.

Slutligen är vi tillbaka i kommunfullmäktige, eftersom kommunfullmäktige tidigare har beslutat att anta en träbyggnadsstrategi så kommer de förhoppningsvis att bifalla det framskrivna förslaget på sådan.

Hur lång tid tar det från att en motion lämnas in till dess att den beslutas?

Det finns inget krav på hur snabbt en motion ska gå genom det kommunala maskineriet. Ofta är ambitionen att det ska ta ungefär ett år, ibland går det snabbare än så men oftast tar det mycket längre tid.

Hur lång tid det tar beror på lite olika saker: hur komplex (krånglig) motionen är, hur många andra motioner som har lämnats in eller hur snabbt tjänstepersonerna hinner bereda ärendet (vilket i förlängningen beror på hur mycket annat de har att göra på jobbet). Ibland kan en motion ta extremt lång tid att bereda (i Umeå kommun finns exempel på motioner som tagit 5 år från inlämnande till beslut), vilket kan innebära att förslaget inte längre är aktuellt.

Nyheter